Poročilo strokovnjakov in priporočilo
Avtorja:
Dr. William Cambell Douglass Jr., dr. med. (M. D.)
Dr. Aajonus Vonderplanitz, nutricionist raziskovalec (Scientific Nutritional Researcher)
Za celotni pregled poročila kliknite na sliko na desni strani....
... Francis M. Pottenger, Jr., dr. med., je v svojem povzetku zapisal: »Mleko, živilo živalskega izvora, je nujna hrana za vse mladiče sesalcev. Skupna razvojna značilnost sesalcev je, da samica doji svoje mladiče. Sesalec mladič je torej v svojem naravnem okolju hranjen z živilom živalskega izvora, ne glede na to, ali so odrasli predstavniki vrste mesojedi ali rastlinojedi.
»Če odrasli ob prehrani živalskega izvora ob uživanju kuhanega mesa kažejo znake pomanjkanja, ali ni logično domnevati, da se bo enako dogodilo rastočim mladičem na kuhani prehrani živalskega izvora?«
Mnogi avtorji znanstvenih poskusov, kot so Catel, Dutcher, Wilson in drugi, so pokazali, da se prav to zgodi pri živalih, hranjenih s pasteriziranim mlekom6
Pasterizirano mleko je čezmerno hvaljeno, da preprečuje osteoporozo (poroznost kosti, op. prev.). Klinične raziskave kažejo drugače. Univerzitetna revija za medicinske sestre The Harward Nurses' Health Study, 1997, ki je 12 let spremljala več kot 75.000 žensk, ni pokazala nobenih zaščitnih učinkov pri tveganju za zlome, ker so testirane osebe uživale več procesiranega mleka. (31) Dejansko je povečan vnos kalcija iz pasteriziranih mlečnih izdelkov povezala z višjim tveganjem za zlome kosti. Avstralska raziskava je dala enake rezultate. (32) Niti druge študije niso odkrile varovalnih učinkov kalcija, ki prihaja iz pasteriziranega mleka, na kosti. (33)
Kraus, W. E., Erb, J. H., in Washburn, R. G., so v svojem izvlečku zapisali: »Kramer, Latzke in Shaw (v Kramer, Martha M., Latzke, F., in Shaw, M. M., Comparison of Raw, Pasteurized, Evaporated and Dried Milsk as Source of Calcium and Phosphorus for the Human Subject, Journal of Biological Chemistry, 79:238?295, 1928) so ugotovili manj ugodne kalcijeve bilance pri odraslih, ki so uživali pasterizirano mleko, kot pri odraslih, ki so uživali »sveže mleko«, in nadalje dalje opažali, da je kravje mleko, ki je stalo v hlevu pet mesecev, dajalo manj ugodne kalcijeve bilance kot »sveže mleko« (mleko iz šolske črede). (34)
»Kot ugotavljata S. Schmidt?Nielsen in Schmidt?Nielsen (Kgl. Norske Videnskab. Selsk. Forhandl., 1:126?128, povzeto v Biological Abstracts, 4:94, 1930), je mleko, pasterizirano na 63 stopinjah C (145 stopinjah F), pri odraslih podganah povzročilo zgodnjo smrt ali zmanjšano vitalnost mladičev. To so pripisali uničenju vitamina A.« (35)
»Mattick in Golding (v Relative value of Raw and Heated Milk in Nutrition, The Lancet, 220:662?667) poročata o uvodnih poskusih, ki so pokazali, da pasterizacija uniči nekaj dietetične vrednosti mleka, vključno z delnim
uničenjem vitamina B1. Isti izvajalci so odkrili, da je surovo mleko po prehranski vrednosti bistveno večvredno od steriliziranega mleka.« (36)
»Pasterizacija, kot so ugotovili, negativno vpliva tudi na krvotvorne in rastne lastnosti t. i. posebnega mleka (to je mleko krav, hranjenih s posebno krmo, ki ni povzročalo prehranske slabokrvnosti za razliko od pasteriziranega mleka)6«. (37) ...
»Če odrasli ob prehrani živalskega izvora ob uživanju kuhanega mesa kažejo znake pomanjkanja, ali ni logično domnevati, da se bo enako dogodilo rastočim mladičem na kuhani prehrani živalskega izvora?«
Mnogi avtorji znanstvenih poskusov, kot so Catel, Dutcher, Wilson in drugi, so pokazali, da se prav to zgodi pri živalih, hranjenih s pasteriziranim mlekom6
Pasterizirano mleko je čezmerno hvaljeno, da preprečuje osteoporozo (poroznost kosti, op. prev.). Klinične raziskave kažejo drugače. Univerzitetna revija za medicinske sestre The Harward Nurses' Health Study, 1997, ki je 12 let spremljala več kot 75.000 žensk, ni pokazala nobenih zaščitnih učinkov pri tveganju za zlome, ker so testirane osebe uživale več procesiranega mleka. (31) Dejansko je povečan vnos kalcija iz pasteriziranih mlečnih izdelkov povezala z višjim tveganjem za zlome kosti. Avstralska raziskava je dala enake rezultate. (32) Niti druge študije niso odkrile varovalnih učinkov kalcija, ki prihaja iz pasteriziranega mleka, na kosti. (33)
Kraus, W. E., Erb, J. H., in Washburn, R. G., so v svojem izvlečku zapisali: »Kramer, Latzke in Shaw (v Kramer, Martha M., Latzke, F., in Shaw, M. M., Comparison of Raw, Pasteurized, Evaporated and Dried Milsk as Source of Calcium and Phosphorus for the Human Subject, Journal of Biological Chemistry, 79:238?295, 1928) so ugotovili manj ugodne kalcijeve bilance pri odraslih, ki so uživali pasterizirano mleko, kot pri odraslih, ki so uživali »sveže mleko«, in nadalje dalje opažali, da je kravje mleko, ki je stalo v hlevu pet mesecev, dajalo manj ugodne kalcijeve bilance kot »sveže mleko« (mleko iz šolske črede). (34)
»Kot ugotavljata S. Schmidt?Nielsen in Schmidt?Nielsen (Kgl. Norske Videnskab. Selsk. Forhandl., 1:126?128, povzeto v Biological Abstracts, 4:94, 1930), je mleko, pasterizirano na 63 stopinjah C (145 stopinjah F), pri odraslih podganah povzročilo zgodnjo smrt ali zmanjšano vitalnost mladičev. To so pripisali uničenju vitamina A.« (35)
»Mattick in Golding (v Relative value of Raw and Heated Milk in Nutrition, The Lancet, 220:662?667) poročata o uvodnih poskusih, ki so pokazali, da pasterizacija uniči nekaj dietetične vrednosti mleka, vključno z delnim
uničenjem vitamina B1. Isti izvajalci so odkrili, da je surovo mleko po prehranski vrednosti bistveno večvredno od steriliziranega mleka.« (36)
»Pasterizacija, kot so ugotovili, negativno vpliva tudi na krvotvorne in rastne lastnosti t. i. posebnega mleka (to je mleko krav, hranjenih s posebno krmo, ki ni povzročalo prehranske slabokrvnosti za razliko od pasteriziranega mleka)6«. (37) ...
Za celotni pregled poročila kliknite na sliko na desni strani....