Recepti
- 250 g bele moke
- 250 g mrzlega masla
- 250 g skute
- ščepec soli
- 150 g marmelade
- ostra moka za posipanje deske
- sladkorna moka
Na desko presejemo moko, vanjo sesekljamo maslo. Dodamo pretlačeno skuto in sol ter hitro zgnetemo testo. Na pomokani deski ga zvaljamo za nožev hrbet debelo in izrežemo pravokotnike v velikosti 7 x 10 cm.
Na sredino vsakega damo žličko marmelade in prepognemo v obliki blazinice ali trikotnika. Ob straneh dobro pritisnemo, da se marmelada ne izceja.
Blazinice pečemo v pečici pri 200–220° C, da zarumenijo, nato pa še vroče povaljamo v sladkorni moki.
Mleko nalijemo v keramične skodelice, ga pokrijemo s papirjem in pustimo nekaj dni v temnem prostoru na sobni temperaturi, da se skisa in strdi. Da bo proces prvič stekel hitreje, lahko v vsako skodelico dodate žličko kislega mleka, ki ste ga kupili. Za prvič priporočamo, da prenašate t.i. kulturo kar iz doma narejenega kislega mleka. Mleko naj bo surovo in polnomastno – samo tako boste dobili res dober okus.
Potrebujemo sezonsko sadje (jagode, maline, češnje, borovnice), sladkor, sok ½ limone, limonino lupino in 1 liter mleka. Sadje damo v posodo za bovlo, potresemo s sladkorjem in pustimo stati 1 uro. Nato dodamo limonin sok in malo naribane limonine lupine, dolijemo mleko in na hitro premešamo
Mleko skisamo, posnamemo smetano in segrejemo na 40 – 50 stopinj Celzija. Potem naj stoji 12 ur na primerno toplem prostoru. Toplota loči sirotko od sirnine. Sirnino narežemo na kvadrate in previdno precedimo skozi gazo ali cedilo. Skuto delamo predvsem iz posnetega mleka.
Potrebujemo sezonsko sadje (jagode, maline, češnje, borovnice, jabolka, banane in drugo), sladkor, 1 liter mleka. Sestavine stresemo v mešalnik in dobro premešamo, prelijemo v kozarce in ponudimo.
Potrebujemo 1 l mleka, 1 dl prosene kaše, sladkor, jajce. V zavreto in sladkano mleko stresemo proseno kašo, premešamo ter v pokriti posodi na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Beljak stepemo v trd sneg in dodamo rumenjak. Z metlico vse skupaj narahlo umešamo v skuhano proseno kašo in ponudimo. Lahko pa namesto prosene kaše uporabimo, ajdovo kašo, riž, pirin ali pšenični zdrob.
Na vročem ognju stopimo 2 zvrhani žlici sladkorja, tako da se sladkor spremeni v karamelne kristale. Prelijemo ga z 2 dl mleka in mešamo na zmernem ognju toliko časa, da se kristali stopijo. Tao pripravljen napitek priporočamo pri vnetem grlu. Lahko dodamo tudi 2 listka žajblja.
Za 4 skodelice potrebujemo:
1 liter mleka, 500 g bele čokolade, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, sladkor po okusu, nekaj kapljic ruma za aromo.
Priprava:
Čokolado nalomite na manjše koščke in jih vmešajte v zavreto mleko. Primešajte tudi vanilijev sladkor, nekaj kapljic ruma in sladkanje po okusu. Mešajte toliko časa, da se čokolada popolnoma raztopi. Če želite gosto vročo čokolado, v manjši posodici zmešajte štiri žličke škroba in štiri žlice mleka. Mešanico vlijte v vročo čokolado in kuhajte še minuto, da se zgosti. Med kuhanjem nenehno mešajte. Ponudite v srednje velike skodelice ter okrasite s stepeno smetano in kakavom.
Sestavine:
1 l mleka, 100 g jedilne čokolade, 1 vrečka čokoladnega pudinga, 2 veliki žlici temnega kakava, 4 velike žlice sladkorja, malo cimeta, tekoča sladka smetana (po želji).
Priprava:
Prašek za puding, sladkor in kakav dobro zmešamo z malo hladnega mleka. Mleko zavremo in odstavimo, potem vmešamo pripravljeno zmes in nalomljeno temno čokolado. Znova pristavimo in mešamo 2 do 3 minute, da se čokolada stopi in zmes zgosti. Vročo čokolado zlijemo v skodelice, počakamo minuto in nato dolijemo par kapljic sladke smetane in potresemo s cimetom.
Zanimivost:
Xocoatl (vročo čokolado) so "izumili" Maji nekje 2000 let pr.n.št. Beseda izhaja iz "Choco", kar pomeni pena, in iz "Atl", kar je bilo v jeziku Majev voda. Kot že samo ime pove, so jo delali iz kakavovih zrn, vode z dodatkom vina in s čilijem. Ko je vročo čokolado prinesel v Anglijo Krištof Kolumb, so vodo zamenjali z mlekom. Do 19. stoletja so vročo čokolado uporabljali kot zdravilo za mnoge bolezni (vročina, bolezni jeter, trebušne težave, proti utrujenosti …). Čokolada povzroči sproščanje hormona ugodja, kakav pa vsebuje veliko antioksidantov. Verjetno že veste, da je vroča čokolada v kombinaciji s čilijem ljubezenski napitek. Če še ne, pa poskusite!
Sestavine:
8 jabolk, žlico limoninega soka, cimet, 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 2,5 dl mleka, 2,5 dl kisle smetane, 15 dag moke, ščepec soli.
Priprava:
Umešajte mleko, rumenjake, sladkor in sol ter med stepanjem postopno prilivajte smetano. Iz beljakov stepite trd sneg in ga nežno primešajte v omletno testo.
Jabolka olupite, narežite na krhlje ali kocke in položite v modelčke za narastek – z jabolki napolnite četrtino modelčka. Če modelčkov nimate, lahko narastek pripravite tudi v pekaču. Jabolka pokapajte z limoninim sokom, potresite s cimetom in prelijte z omletnim testom.
Pecite približno 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Postrezite še toplega.
Sestavine:
300 g bele moke, ščepec soli, 1 žlica olivnega olja, 2 dl kravjega polnomastnega mleka, 20 g svežega kvasa, 1 žlica belega sladkorja, nadev - po želji (marmelada, sadje, čokolada ali brez).
Priprava:
V posodo stresemo moko in ji dodamo sol ter olivno olje. Mleko segrejemo do mlačnega. V posodico zlijemo 0.5 dl mleka, dodamo kvas, sladkor in malo moke. Počakamo toliko časa, da zmes lepo vzhaja (približno 10 minut). Nato k moki dodamo mleko in vzhajano zmes. Dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro. Nato testo še enkrat pregnetemo in ga razvaljamo na 0.5 cm debel krog. Razrežemo ga na 8 trikotnikov. Vsak trikotnik zvijemo v rogljiček. Zvijati pričnemo pri daljšem robu. Ko je trikotnik zvit, ga oblikujemo v rogljiček. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato jih pokrijemo in pustimo vzhajati še 30 minut. Premažemo jih z mlekom. Pečemo jih na 180 °C približno 20 minut
Sestavine:
100g sladkorja v prahu
10g vanilijevega sladkorja
2 kokošji jajci
3,5dl kravjega polnomastnega mleka
1,25dl sladke smetane
100g jedilne čokolada
Priprava
V posodo stresemo sladkor v prahu, vanilijev sladkor in jajci. Z mešalnikom stepamo toliko časa, da nastane penasta zmes. Posodo operemo z mrzlo vodo in vanjo nalijemo mleko. Na štedilniku ga segrejemo skoraj do vretja, nato ga odstavimo. K mleku vmešamo penasto maso in postavimo nazaj na štedilnik. Mešamo toliko časa, da se masa zgosti, med tem pa ne sme zavreti. Na sobni temperaturi počakamo, da se masa ohladi. Čokolado stopimo na paro. V jajčno maso vmešamo tekočo sladko smetano in stopljeno ter ohlajeno čokolado. Maso premešamo in damo v zamrzovalnik za približno 2 uri. Približno vsake pol ure vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo.
Sestavine:
0,5 kg malin (lahko so tudi borovnice, jagode, gozdno sadje,...)
20 dkg sladkorja v prahu
2 dl kisle smetane
2 dl sladke smetane
sok limone
Priprava:
Sladkor in sadje zmešajte. Po želji lahko del mase tudi zmiksate ali pasirate. Dodajte ostale sestavine in ohladite. Med hlajenjem večkrat zmešajte maso.

Sestavine:
0,5 litra alpske smetane
0,5 litra rastlinske smetane
0,5 litra mleka
1 žlica sladkorja
7 lističev želetine (oz. da bo ustrezalo količini tekočine)
vanilijeva aroma
Postopek:
Pol litra smetane, vanilijevo aromo in mleko zlijemo v lonec, dodamo žlico sladkorja in zavremo. Medtem si pripravimo želatino. Damo jo v mrzlo vodo da nabrekne, vrelo mleko in smetano odmaknemo s štedilnika in dodamo želatino. Mešamo, dokler se želatina ne razpusti. Ko se masa ohladi do mlačnega, vmešamo pol litra rastlinske smetane, ki smo jo že prej napol stepli (rastlinske zato, ker je manj občutljiva in bolj kremasta). Pazimo, da mase ne ohladimo preveč, ker se nam bo strdila in več ne bo uporabna. Nato maso vlijemo v modelčke (lahko tudi v skodelice, vendar ne v prevelike, ker je strjenka nasitna), ki smo jih prej namočili z vodo. Nato modelčke pokrijemo s prozorno folijo in čez noč damo v hladilnik. Naslednji dan z nožem obrežemo modelček, da laže spravimo vsebino ven.
Strjenko lahko oblijemo s čokolado, sadno kašo ali čem drugim po naši želji. Sadno kašo ali čokolado lahko dodamo že smetani in mleku pred vretjem, s tem da moramo paziti, da povečamo količino želatine.
Recept za kuhane štruklje iz ajdove moke z nadevom iz skute.
Skupina: Priloge in prikuhe
Priprava testa
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, nato pa jo do mlačnega ohladimo.
Dodamo ji jajce in toliko pšenične moke, da lahko zgnetemo gladko testo.
Testo nato razvaljamo.
Priprava nadeva
V posodici zmešamo skuto, jajci, sol in kislo smetano.
Z nadevom namažemo testo in ga zvijemo.
Položimo ga na mokro krpo, ki smo jo potresli z drobtinami.
Štruklje kuhamo 30 minut v slani vodi.
Sestavine za testo
Ajdova moka |
500ml |
Voda |
500ml |
Sol |
|
Jajce - kokošje |
1 kos |
Pšenična bela moka |
|
Sestavine za nadev
Skuta - polnomastna |
500g |
Jajce - kokošje |
2 kosa |
Sol |
|
Kisla smetana |
4 žlice |
Recept za pecivo iz ananasa, skute in sladke smetane.
Skupina: Sladice
Priprava biskvita
Z mešalnikom stepemo jajca in jim postopno dodajamo sladkor.
Ko dobimo penasto kremo, vmešamo še moko in pecilni prašek.
Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo približno 30 minut na 200º C.
Priprava kreme
Želatino raztopimo v malo vode.
V lonec zlijemo ananasov sok iz pločevinke in ga postopno segrejemo. Vanj dodamo pripravljeno želatino in ves čas mešamo.
Sladko smetano stepemo. Vanjo dodamo skuto in sladkor v prahu. Nato dodamo še ohlajen ananasov sok.
Na prazen pekač, v katerem se je pekel biskvit, položimo folijo. Nanjo zložimo rezine ananasa, ki jih nato prelijemo s skutnim nadevom.
Vse skupaj prekrijemo z biskvitom.
Pokrijemo s folijo in čez noč pustimo v hladilniku.
Ko se pecivo dobro ohladi, odstranimo zgornjo folijo in na biskvit položimo pladenj. Vse skupaj obrnemo, odstranimo pekač in folijo ter pecivo narežemo.
Sestavine za biskvit
Jajce - kokošje |
8 kosov |
Sladkor - beli |
8 žlic |
Pšenična bela moka |
8 žlic |
Pecilni prašek |
|
Sestavine za kremo
Želatina - v prahu |
5 čajnih žličk |
Ananas - pločevinka |
|
Sladka smetana |
500ml |
Skuta - manj mastna |
1kg |
Sladkor - v prahu |
200g |
Recept za pito z nadevom iz češenj, skute, sladkorja in cimeta.
Skupina: Sladice
Priprava testa
V posodi zmešamo moko, sol, limonino lupinico, maslo, sladkor, pecilni prašek, cimet in jajce.
Gnetemo toliko časa, da dobimo lepo testo.
Testo nato zavijemo v folijo in ga za približno 1 uro damo v hladilnik.
Priprava nadeva
V posodi zmešamo izkoščičene češnje, sladkor, vanilijev sladkor, skuto, limonino lupinico in cimet.
Po pekaču razporedimo polovico testa. Nanj stresemo nadev. Iz druge polovice pa oblikujemo svaljke in iz njih naredimo mrežo.
Pečemo 40 minut na 180 °C.
Sestavine za testo
Pšenična bela moka |
500g |
Sol |
|
Limonina lupina |
|
Maslo |
300g |
Sladkor - beli |
200g |
Pecilni prašek |
|
Cimet |
|
Jajce - kokošje |
1 kos |
Sestavine za nadev
Češnje |
500g |
Sladkor - beli |
|
Vanilijev sladkor |
1 kos |
Skuta - manj mastna |
250g |
Limonina lupina |
|
Cimet |
|
Recept za sladoled iz čokolade in sladke smetane.
Skupina: Sladice
Količine za 4 osebe
Priprava
V posodo stresemo sladkor v prahu, vanilijev sladkor in jajci. Z mešalnikom stepamo toliko časa, da nastane penasta zmes.
Posodo operemo z mrzlo vodo in vanjo nalijemo mleko. Na štedilniku ga segrejemo skoraj do vretja, nato ga odstavimo.
K mleku vmešamo penasto maso in postavimo nazaj na štedilnik. Mešamo toliko časa, da se masa zgosti, med tem pa ne sme zavreti.
Na sobni temperaturi počakamo, da se masa ohladi.
Čokolado stopimo v posodi, ki smo jo postavili nad posodo z vrelo vodo.
V jajčno maso vmešamo tekočo sladko smetano in stopljeno ter ohlajeno čokolado.
Maso premešamo in damo v zamrzovalnik za približno 2 uri.
Sestavine
Sladkor - v prahu |
100g |
Vanilijev sladkor |
10g |
Jajce - kokošje |
2 kosa |
Kravje mleko - polnomastno |
3,5dl |
Sladka smetana |
1,25dl |
Čokolada - jedilna |
100g |