mleko1Pijte sveže mleko


Pitje svežega, nepredelanega kravjega mleka je koristno in zdravo, ker vsebuje visokokakovostne beljakovine, mlečni sladkor, maščobe in veliko kalcija v človeku dostopni obliki.

Mleko imamo lahko za najpopolnejšo naravno hrano. Uvrščamo ga med osnovne skupine živil, ki naj bi jih človek vsakodnevno zaužil, hkrati pa ga uvrščamo med najpomembnejša varovalna živila.

Mleko je izjemno pomembno živilo, saj je dragocen vir kalcija in fosforja, ki sta poglavitna za izgradnjo kosti in zob. V našem telesu imamo kalcija dvakrat več kot katerega koli drugega minerala in to govori, kako pomemben je za naše življenje. Potrebujemo ga za ohranjanje normalnega srčnega ritma, za normalno delovanje mišic in živčevja, pomembno vlogo ima tudi pri ohranjanju intelektualnih sposobnosti in strjevanju krvi.

Le redki uživajo zadostne količine kalcija. Strokovnjaki pojasnjujejo, da njegovo pomanjkanje sicer za nas ni boleče, ker ga telo črpa iz kosti in tako začasno nadomesti kalcij, ki bi ga morali zaužiti s hrano. Naše telo bo naredilo vse, da normalizira koncentracijo kalcija v krvi, četudi bo za to žrtvovalo lastne kosti. Zato večina laboratorijskih preiskav pokaže normalno koncentracijo kalcija v krvi, čeprav nam ga že zelo primanjkuje. Pomanjkanje kalcija vodi do bolezni osteoporoze.

Mnogi se zavedajo pomembnosti kalcija in zato ob redni prehrani jemljejo kalcijeve dodatke. Velika večina kalcijevih dodatkov in tudi industrijske hrane, bogate s kalcijem, vsebuje kalcij, ki je našim celicam tuj in ga zato telo ne sprejema. V surovem nepredelanem kravjem mleku je naravni kalcij v človeku dostopni obliki in vitamin D, ki pomaga pri absorbciji kalcija v telo. Zelo pomembno je, da nepredelano mleko redno uživamo, še posebej pa v obdobju rasti in naporov.