Prednosti neoporečnega surovega mleka

porocilo_mlekoPoročilo strokovnjakov in priporočilo

Avtorja:
Dr. William Cambell Douglass Jr., dr. med. (M. D.)
Dr. Aajonus Vonderplanitz, nutricionist raziskovalec (Scientific Nutritional Researcher)

Za celotni pregled poročila kliknite na sliko na desni strani....


... Francis M.  Pottenger,  Jr.,  dr. med.,  je  v  svojem  povzetku  zapisal:  »Mleko,  živilo  živalskega  izvora,  je  nujna hrana za vse mladiče sesalcev. Skupna razvojna značilnost sesalcev je, da samica doji svoje mladiče. Sesalec mladič  je  torej  v  svojem  naravnem  okolju  hranjen  z  živilom  živalskega  izvora,  ne  glede  na  to,  ali  so  odrasli predstavniki vrste mesojedi ali rastlinojedi.

»Če odrasli ob prehrani živalskega  izvora ob uživanju kuhanega mesa kažejo znake pomanjkanja, ali ni logično domnevati, da se bo enako dogodilo rastočim mladičem na kuhani prehrani živalskega izvora?«
Mnogi avtorji znanstvenih poskusov, kot so Catel, Dutcher, Wilson  in drugi, so pokazali, da se prav  to zgodi pri živalih, hranjenih s pasteriziranim mlekom6

Pasterizirano  mleko  je  čezmerno  hvaljeno,  da  preprečuje  osteoporozo  (poroznost  kosti,  op.  prev.).  Klinične raziskave kažejo drugače. Univerzitetna revija za medicinske sestre  The Harward Nurses' Health Study, 1997, ki je 12 let spremljala več kot 75.000 žensk, ni pokazala nobenih zaščitnih učinkov pri tveganju za zlome, ker so testirane  osebe  uživale  več  procesiranega mleka.  (31)  Dejansko  je  povečan  vnos  kalcija  iz  pasteriziranih mlečnih  izdelkov povezala z višjim tveganjem za zlome kosti. Avstralska raziskava  je dala enake rezultate. (32) Niti druge študije niso odkrile varovalnih učinkov kalcija, ki prihaja iz pasteriziranega mleka, na kosti. (33)

Kraus, W. E., Erb, J. H., in Washburn, R. G., so v svojem izvlečku zapisali: »Kramer, Latzke in Shaw (v Kramer, Martha M., Latzke, F., in Shaw, M. M., Comparison of Raw, Pasteurized, Evaporated and Dried Milsk as Source of  Calcium  and  Phosphorus  for  the  Human  Subject,  Journal  of  Biological  Chemistry,  79:238?295,  1928)  so ugotovili manj ugodne kalcijeve bilance pri odraslih, ki so uživali pasterizirano mleko, kot pri odraslih, ki so uživali »sveže mleko«, in nadalje dalje opažali, da je kravje mleko, ki je stalo v  hlevu pet mesecev, dajalo manj ugodne kalcijeve bilance kot »sveže mleko« (mleko iz šolske črede). (34)

»Kot  ugotavljata S. Schmidt?Nielsen  in Schmidt?Nielsen  (Kgl. Norske Videnskab. Selsk. Forhandl.,  1:126?128, povzeto  v Biological Abstracts, 4:94, 1930),  je mleko, pasterizirano na 63  stopinjah C  (145  stopinjah F), pri odraslih  podganah  povzročilo  zgodnjo  smrt  ali  zmanjšano  vitalnost mladičev.  To  so  pripisali  uničenju vitamina A.« (35)

»Mattick in Golding (v Relative value of Raw and Heated Milk in Nutrition, The Lancet, 220:662?667) poročata o uvodnih poskusih, ki so pokazali, da pasterizacija uniči nekaj dietetične vrednosti mleka, vključno z delnim
uničenjem  vitamina  B1.  Isti  izvajalci  so  odkrili,  da  je  surovo  mleko  po  prehranski  vrednosti  bistveno večvredno od steriliziranega mleka.« (36)

»Pasterizacija,  kot  so  ugotovili,  negativno  vpliva  tudi  na  krvotvorne  in  rastne  lastnosti  t.  i.  posebnega mleka  (to  je mleko  krav,  hranjenih  s  posebno  krmo,  ki  ni  povzročalo  prehranske  slabokrvnosti  za  razliko  od pasteriziranega mleka)6«. (37) ...


Za celotni pregled poročila kliknite na sliko na desni strani....