clip_image014Naši zahodni sosedje se sladkajo z zanimivo, pudingu podobno sladico. Privoščite si kratek izlet v Italijo kar v vaši kuhinji.

 

Sestavine:

0,5 litra alpske smetane
0,5 litra rastlinske smetane
0,5 litra mleka
1 žlica sladkorja
7 lističev želetine (oz. da bo ustrezalo količini tekočine)
vanilijeva aroma

 

Postopek:

Pol litra smetane, vanilijevo aromo in mleko zlijemo v lonec, dodamo žlico sladkorja in zavremo. Medtem si pripravimo želatino. Damo jo v mrzlo vodo da nabrekne, vrelo mleko in smetano odmaknemo s štedilnika in dodamo želatino. Mešamo, dokler se želatina ne razpusti. Ko se masa ohladi do mlačnega, vmešamo pol litra rastlinske smetane, ki smo jo že prej napol stepli (rastlinske zato, ker je manj občutljiva in bolj kremasta). Pazimo, da mase ne ohladimo preveč, ker se nam bo strdila in več ne bo uporabna. Nato maso vlijemo v modelčke (lahko tudi v skodelice, vendar ne v prevelike, ker je strjenka nasitna), ki smo jih prej namočili z vodo. Nato modelčke pokrijemo s prozorno folijo in čez noč damo v hladilnik. Naslednji dan z nožem obrežemo modelček, da laže spravimo vsebino ven.
Strjenko lahko oblijemo s čokolado, sadno kašo ali čem drugim po naši želji. Sadno kašo ali čokolado lahko dodamo že smetani in mleku pred vretjem, s tem da moramo paziti, da povečamo količino želatine.