clip_image009Sestavine:

1 l mleka, 100 g jedilne čokolade, 1 vrečka čokoladnega pudinga, 2 veliki žlici temnega kakava, 4 velike žlice sladkorja, malo cimeta, tekoča sladka smetana (po želji).

 

Priprava:

Prašek za puding, sladkor in kakav dobro zmešamo z malo hladnega mleka. Mleko zavremo in odstavimo, potem vmešamo pripravljeno zmes in nalomljeno temno čokolado. Znova pristavimo in mešamo 2 do 3 minute, da se čokolada stopi in zmes zgosti. Vročo čokolado zlijemo v skodelice, počakamo minuto in nato dolijemo par kapljic sladke smetane in potresemo s cimetom.

 

Zanimivost:

Xocoatl (vročo čokolado) so "izumili" Maji nekje 2000 let pr.n.št. Beseda izhaja iz "Choco", kar pomeni pena, in iz "Atl", kar je bilo v jeziku Majev voda. Kot že samo ime pove, so jo delali iz kakavovih zrn, vode z dodatkom vina in s čilijem. Ko je vročo čokolado prinesel v Anglijo Krištof Kolumb, so vodo zamenjali z mlekom. Do 19. stoletja so vročo čokolado uporabljali kot zdravilo za mnoge bolezni (vročina, bolezni jeter, trebušne težave, proti utrujenosti …). Čokolada povzroči sproščanje hormona ugodja, kakav pa vsebuje veliko antioksidantov. Verjetno že veste, da je vroča čokolada v kombinaciji s čilijem ljubezenski napitek. Če še ne, pa poskusite!